„Státníci“ v době krize

V dobrých dobách jsou našich dobrovolně zvolených alfa samců a alfa samic plná média. Zajišťují miliardové investice z Číny. Umravňují nepoctivé drobné živnostníky. Brání nás před zlým okolním světem. Rozdělují nám dobrotivě peníze. Udržují přátelské vztahy s Ruskem. Brání se všem těm hnusným, pomlouvačným kampaním a fake news. Zlevňují pivo. Mají radu pro každého a na počkání. Staví nejlepší zdi na světě. A hlavně bojují proti hrozbám moderního světa: nezávislým soudům, novinářům, občanské společnosti a neziskovkám.

Jsou prostě silní, skvělí, nádherní, majestátní, dokonalí, individualističtí. Umí vzbuzovat hrůzu a nahánět strach. Je úplně jasné kdo tady velí a kdo dokáže zvládnout každou situaci a ochránit nás.

Státník - lev

Jenže najednou, co čert nechtěl, se objeví někdo silnější než oni. Malinkatý virus který dokáže nahánět strach mnohem lépe než oni. A oni najednou neví jak použít svoje obvyklé zbraně.

Nejde jej lépe zdanit. Nedá se zatknout natož zakleknout. Ostnatý drát ho nezastaví. Z jejich hrozeb si vůbec nic nedělá. Nedá se ukecat, natož uplatit. Ani ruští poradci si neví rady. Své oběti si vybírá mezi plebsem i bohatci. A téměř nekontrolovaně se šíří.

První alfa samec se zkouší s virem alespoň trochu svézt a udržet si popularitu. Velkolepě rozhlašuje počty nakažených a brzy mrtvých. Informuje veřejnost, že pro ni mají v zásoby jídla na den a půl. Vydává různé zákazy a příkazy. Hází přes palubu podřízené. No a hlavně tiskne letáčky.

Ten druhý už si nejspíš uvědomil, že v jeho věkové skupině je úmrtnost nebezpečně vysoká. A začal taky jednou myslet i na sebe. Pro své účely nakoupí masky nejvyšší kvality o kterých většina zdravotníků jen sní. Přece se kolem něj při pandemii budou courat mraky turistů a on by to od nich mohl chytit.

Ani je nenapadne, že by měli vybavit lidi kteří budou stát v první linii. Třeba tady nebo tady. Naštěstí nám číňané vrátili dar.

Taky státník - gorila

Oni totiž vůbec nechápou v čem je opravdová síla národa. Ta není v „chlapovi s gulama“ v jeho čele. Naopak – spočívá v tisících a tisících zdravotníků, hygieniků, vojáků, úředníků, hasičů a dalších. K nim se přidá obrovská masa dobrovolníků a dárců.

Bude je to stát spoustu úsilí a obětí. Budou riskovat svoje životy. Pokud nebude možné pomoct všem tak budou muset vybrat kdo bude ten šťastný. Budou mít krvavé otlaky od roušek a brýlí. Budou usínat vestoje. Budou muset improvizovat a vystačit s tím málem co mají k dispozici. Přesně tak jak jsme to viděli v Číně a vidíme v Itálii. Je dost dobře možné že si z toho odnesou dlouhodobé fyzické i psychické problémy. Přesto to udělají. A nejlépe jak zvládnou. Budou improvizovat, pomáhat si, spolupracovat.

Úkolem opravdového státníka je jim nestát v cestě. Naslouchat jim, podporovat je. Ujistit je, že za nimi stojí a že jim bude pomáhat co mu budou síly stačit. A že pokud se dostanou do úzkých tak jim stát pomůže.

A hlavně – musí nechat většinu rozhodování na těch tisících mozcích. Ty totiž vymyslí věci jaké on nikdy ne. Například učitelka mého syna zareagovala na uzavření škol naprosto skvěle. Už týž večer měla připravenu webovou stránku s úkoly pro děti na další den. Včetně odkazů na výuková videa a další materiály. Rozhodně nepotřebovala ministra školství aby jí řekl co dělat.

Taky je skvělé vidět skauty hlásící se jako dobrovolníci nebo záchranáře, kteří se o epidemii zajímají a skvěle informují veřejnost.

Tým zdravotníků

Kdybychom měli v čele opravdového státníka, tak by určitě předstoupil(a) před národ s jednoduchým a pozitivním prohlášením. A občané by díky jeho reputaci uvěřili že to myslí vážně.

Takového bohužel nemáme a tak jsem si alespoň představil jeho projev.

Vážení spoluobčané,

promlouvám k vám v předvečer vypuknutí epidemie viru COVID-19. Pro veřejnost je tento vir známější pod názvem koronavirus. Neexistuje na něj lék nebo vakcína ale naštěstí má ve velké části případů nekomplikovaný průběh. Těžší průběh má hlavně u seniorů.

V současné chvíli evidujeme v České republice několik desítek pacientů s tímto onemocněním. Bohužel se dá čekat, že se u nás bude epidemie vyvíjet podobným způsobem jako v okolních státech. Z desítek pacientů budou v následujících týdnech a měsících stovky až tisíce. A se zpožděním několika týdnů se objeví i první mrtví.

Je jen na nás všech kolik lidí se nakazí a kolika dokážeme pomoct a uzdravit je. Nesmíme podlehnout dojmu že jsme vlečeni událostmi.

Chtěl bych vás ujistit, že do boje proti epidemii pošleme všechny síly které máme. V naší republice máme špičkově vycvičené zdravotníky, hygieniky, vojáky, policisty a hasiče, kteří ví co dělat. Ti budou v první linii opatření. Také se pokusíme získat další specialisty – například studenty medicíny nebo lékaře v penzi. A je možné, že pro některé úkoly použijeme i dobrovolníky z řad laiků.

Slibuji, že uděláme maximum pro jejich bezpečí a vybavíme je potřebnými nástroji a pomůckami. Ve skladech máme spoustu materiálu a navíc intenzivně jednáme s výrobci o dodání dalšího. V blízké době dorazí velká dodávka roušek schopných odolat viru a také nové plicní ventilátory. Ujišťuji vás, že se zasadím o jejich rovnoměrnou distribuci po republice.

Rozšířili jsme kapacitu laboratoří schopných testovat přítomnost koronaviru ve vzorcích od pacientů. A také jsme oslovili soukromé laboratoře s žádostí o pomoc. Testování je totiž pro zvládnutí situace klíčové. Bez něj jsme slepí. Již nyní zvládáme stovky testů denně, v nejbližší době to budou tisíce. Rozhodli jsme se zakoupit nejnovější typ, který poskytne orientační výsledky do 30 minut.

Sledujeme situaci v nejhůře postižených státech a snažíme se získat inspiraci jak problém nejlépe zvládnout. Připravujeme například testování metodou „drive-through“. Pacient přijede vlastním automobilem k obytné buňce umístěné na vyklizeném parkovišti. Zdravotník mu odebere vzorek z úst a nosu. Administrativní pracovník si pak poznamená telefon. Do 24 hodin přijde pacientu formou SMS informace zda je nakažen nebo ne.

Pacienti s lehkými příznaky se budou léčit v domácí karanténě. Středně těžké případy převezeme do nemocnic na běžná oddělení. A ty nejtěžší na specializovaná pracoviště.

Většinu opatření provedou specialisté ale klíčová bude i podpora mezi občany. Chtěl bych na vás apelovat v několika oblastech.

Kapacita specializovaných oddělení je omezená a tak musíme doufat v pomalý průběh epidemie. Proto je nezbytně nutné dodržovat karanténní opatření. Pokud víte že jste mohli být ve styku s někým nakaženým nebo pociťujete příznaky nemoci, pak si prosím sami naordinujte karanténu. Nahlaste se na nejbližší hygienické stanici a stát se postará o zásobování potravinami a léky. Také budete omluveni u vašeho zaměstnavatele. A, ruku na srdce, kdy jste měli naposledy 14 dní volna?

Stát se postará o dodávky potravin, takže není nutné potraviny hromadit. V nejhorším případě zavedeme přídělový systém, takže nikdo, opakuji nikdo, nebude hladovět. Nejhorší co se může stát je že nebudou k dostání čerstvé ústřice.

Podobná situace je u hygienických pomůcek. Budou vám stačit dvě mýdla, nemusíte vykoupit obchody a nechat ostatní na holičkách. Ohledně osobních ochranných pomůcek už jsme zavedli pravidla pro dodavatele. Většina dodávek bude určena pro zdravotníky a ostatní specialisty kteří budou v první linii a také pro nejvíce ohrožené občany. Pokud budete toto vybavení hromadit, je dost možné že po pěti letech mytí rukou desinfekčním mýdlem jej začnete nenávidět a prošlé ochranné pomůcky za dva roky vyhodíte do popelnice.

Prosím nemyslete pouze na sebe. Čím více budeme spolupracovat, tím menší bude mít epidemie dopad. Pokud budete jednat se sobeckými zájmy tak situaci zhoršíte. Nechcete přece zjistit, že pro vás nebo vašeho blízkého není místo na JIP? Viděli jste záběry z Číny, kde nemocní leží na lehátcích v nemocniční chodbě? Tomu všemu můžeme zabránit. Je to jen na nás.

Dá se očekávat, že epidemie bude mít velký dopad na ekonomiku. Jsme ale připraveni finančně pomoci všem firmám i jednotlivcům v potížích.

Na závěr bych chtěl ujistit všechny kteří se do boje s epidemií zapojí aktivně. Vaše pomoc nebude zapomenuta. Pokud byste při pomoci přišli o zdraví nebo dokonce o život tak se o vás i vaše blízké stát postará.

Nebude to snadné, ale společně situaci zvládneme a vyjdeme z ní silnější!

Děkuji za pozornost.

Nyní prosím o slovo hlavního hygienika, který vám dodá podrobnější informace a bude vás pravidelně informovat. Já se stáhnu do pozadí, nechám pracovat specialisty a budu zajišťovat že ke své práci dostanou vše co potřeba.


Současná krize zase jednou v plné nahotě ukáže jak bláhové je spoléhat se na sebelepší jedince v čele státu. Jedinec totiž obvykle selže.

Místo toho potřebujeme tisíce lidí, kteří mají každý svůj kousek pravomocí a kousek zodpovědnosti. Šéfa záchranky na malém městě který má pravomoc nakoupit ochranné pomůcky pokud mu je stát nedodal. Starostu který může nechat zavřít školu nezávisle na ministerstvu. Úředníka který může nařídit zábor parkoviště před supermarketem, od stavební firmy půjčit obytný kontejner a připravit v něm improvizované stanoviště pro testování. A hlavně nemusejí čekat na ničí pokyn a použít vlastní mozek. Někteří z nich jistě selžou. Ale to napraví obrovská masa ostatních.

Já vím, síla těchto tisíců lidí není na první pohled vidět takže je těžké v ni věřit. Ale brzy uvidíme že existuje. A až půjdete příště k volbám tak se zamyslete nad tím, jestli je lepší mít jednoho člověka na kterém závisí vše nebo raději silnou společnost která se nedá jen tak něčím rozhodit.

Poslední dobou všude na světě bohužel vyhrává první možnost. Změňme to!

Tags:  česky  úvaha  politika